Comfort Food to potrawa, ktora jemy gdy zbiera nam sie na sentymenty, gdy ogarnia nas nostalgia, ale rowniez wtedy gdy jestesmy chorzy albo wsciekli. Comfort food ma wplynac pozytywnie na stan naszego ducha. Gdy jestem zla to gotuje cos nowego, zeby zajac mysli, gdy mnie bierze smutek to pieke. Comfort food dla moich najblizszych to - “pasta” (dania z makaronami) i pizza dla corki, kurczak i pasta dla syna, a maz szykuje kanapki. Pamietam moja mama gdy miala zly dzien robila gogel-mogel.
A jaka jest wasza “comfort food”? Przeslijcie swoje przepisy, moze nawet i zdjecia, to zrobie wpis Comfort Food Moich Obserwatorow i wloze link do waszego blog.
Dzisiaj przepis na Scones wedlug Martha Stewart, ktora w kulturze amerykanskiej uwazana jest za kreatorke stylu zycia. Prowadzi TV program z gotowaniem, ogrodnictwem, roznego rodzaju rekodzielnictwem. Urodzila sie w USA w rodzinie polskich imigrantow o nazwisku Kostyra.
Skladniki:
1 ½ szklanki maki
2 ½ lyzeczki proszku do pieczenia
½ lyzeczki sody oczyszczonej
¼ lyzeczka soli
5 lyzek masla
3 lyzki cukru
2/3 szklanki maslanki
dodatki – moze byc cukier waniliowy, rodzynki, suszone zurawiny, orzechy, skorka pomaranczowa, cytrynowa. Mozna wszystko wymieszac, albo wybrac tylko jeden dodatek
Wymieszac make z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczona, cukrem, sola, dodatkami i posiekac z maslem.
Wlac maslanke i delikatnie mieszajac polaczyc wszystkie skladniki.
Uformowac krazek o srednicy 16 cm, grubosci 1.5-2.0 cm, pociac na 8 trojkatow, tak jak pizze.
Blache wylozyc pergaminem, rozlozyc wyciete trojkaty i piec w temp. 200 C przez 15-18 minut.
SMACZNEGO
No comments:
Post a Comment