Gdyby ktos mial ochote na pieczenie ciasteczek zamieszczam przepisy.
Czekoladowe lamance
226 gram lekko slodkiej czekolady, posiekac
1 ¼ szklanki maki
½ szklanki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
¼ lyzeczki soli
114 gram masla w temp pokojowej
1 ½ szklanki brazowego cukru
2 jajka
1 lyzeczka wanili
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru pudru
Rozpuscic czekolade i schlodzic.
Wymieszac make, kakao, proszek do pieczenia i sol.
Utrzec brazowy cukier z maslem, dodac jajka z wanilia, na koncu czekolade.
Na wolnych obrotach miksera dodawac na przemian make wymieszana z pozostalymi skladnikami i mleko.
Podzielic ciasto na 3 czesci, zawinac we folie i wlozyc do lodowki na 2 godziny, moze byc dluzej.
Wyciagnac ciasto i formowac kulki wielkosci 2 cm, obtaczac w zwyklym cukrze, a nastepnie w cukrze pudrze, piec okolo 13-14 minut w temp 180 C do momentu pojawienia sie pekniec na powierzchni.
Po prawej stronie czekoladowe lamance, po lewej Meksykanskie sniezynki
Meksykanskie sniezynki
½ szklanki cukru pudru
227 gram masla w temp pokojowej
2 szklanki maki
1 szklanka posiekanych migdalow lub orzechow
¼ lyzeczki soli
2 lyzeczki wanilii
cukier puder do obtaczania
Utrzec cukier puder z maslem i wanilia az do polaczenia skladnikow.
Wymieszac z maka oraz migdalami lub orzechami i sola.
Uformowac kulki wielkosci 2 cm i piec przez 12-17 minut w temp 165 C.
Lekko schlodzic i obtoczyc w cukrze pudrze.
Drugi raz obtoczyc w cukrze pudrze gdy beda juz calkowicie schlodzone.
Ciasteczka malinowe
226 gram bialej czekolady
114 gram masla w temp pokojowej
1 szklanka cukru
1 lyzeczka sody oczyszczonej
¼ lyzeczki soli
2 jajka
2 ¾ szklanki maki
½ szklanki dzemu malinowego
biala czekolada do dekoracji
Posiekac polowe bialej czekolady i odlozyc.
Druga polowe porcji bialek czekolady rozpuscic w lazni wodnej i schlodzic.
Rozetrzec maslo, dodac cukier, sode oczyszczona oraz sol, ucierac az polacza sie wszystkie skladniki.
Dodac jajka i rozpuszczona czekolade, polaczyc.
Dodac make i dobrze polaczyc z pozostalymi skladnikami.
Wymieszac z posiekana biala czekolada.
Uformowac okragle krazki wielkosci 2 cm (lekko splaszczyc) i piec 7-9 minut w temp 190 C az brzegi zbrazowieja.
Przed podaniem lekko rozpuscic dzem oraz w osobnym garnuszku biala czekolade.
Rozprowadzic jedna lyzeczke dzemu na kazdym ciasteczku , po czym lekko udekorowac biala czekolada.
Czekoladowe lamance
226 gram lekko slodkiej czekolady, posiekac
1 ¼ szklanki maki
½ szklanki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
¼ lyzeczki soli
114 gram masla w temp pokojowej
1 ½ szklanki brazowego cukru
2 jajka
1 lyzeczka wanili
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru pudru
Rozpuscic czekolade i schlodzic.
Wymieszac make, kakao, proszek do pieczenia i sol.
Utrzec brazowy cukier z maslem, dodac jajka z wanilia, na koncu czekolade.
Na wolnych obrotach miksera dodawac na przemian make wymieszana z pozostalymi skladnikami i mleko.
Podzielic ciasto na 3 czesci, zawinac we folie i wlozyc do lodowki na 2 godziny, moze byc dluzej.
Wyciagnac ciasto i formowac kulki wielkosci 2 cm, obtaczac w zwyklym cukrze, a nastepnie w cukrze pudrze, piec okolo 13-14 minut w temp 180 C do momentu pojawienia sie pekniec na powierzchni.
Po prawej stronie czekoladowe lamance, po lewej Meksykanskie sniezynki
Meksykanskie sniezynki
½ szklanki cukru pudru
227 gram masla w temp pokojowej
2 szklanki maki
1 szklanka posiekanych migdalow lub orzechow
¼ lyzeczki soli
2 lyzeczki wanilii
cukier puder do obtaczania
Utrzec cukier puder z maslem i wanilia az do polaczenia skladnikow.
Wymieszac z maka oraz migdalami lub orzechami i sola.
Uformowac kulki wielkosci 2 cm i piec przez 12-17 minut w temp 165 C.
Lekko schlodzic i obtoczyc w cukrze pudrze.
Drugi raz obtoczyc w cukrze pudrze gdy beda juz calkowicie schlodzone.
Ciasteczka malinowe
226 gram bialej czekolady
114 gram masla w temp pokojowej
1 szklanka cukru
1 lyzeczka sody oczyszczonej
¼ lyzeczki soli
2 jajka
2 ¾ szklanki maki
½ szklanki dzemu malinowego
biala czekolada do dekoracji
Posiekac polowe bialej czekolady i odlozyc.
Druga polowe porcji bialek czekolady rozpuscic w lazni wodnej i schlodzic.
Rozetrzec maslo, dodac cukier, sode oczyszczona oraz sol, ucierac az polacza sie wszystkie skladniki.
Dodac jajka i rozpuszczona czekolade, polaczyc.
Dodac make i dobrze polaczyc z pozostalymi skladnikami.
Wymieszac z posiekana biala czekolada.
Uformowac okragle krazki wielkosci 2 cm (lekko splaszczyc) i piec 7-9 minut w temp 190 C az brzegi zbrazowieja.
Przed podaniem lekko rozpuscic dzem oraz w osobnym garnuszku biala czekolade.
Rozprowadzic jedna lyzeczke dzemu na kazdym ciasteczku , po czym lekko udekorowac biala czekolada.
Muszę wypróbować Twoje przepisy - ciacha wyglądają baaaaaaaaaaaaaaardzo kusząco :)
ReplyDeleteMeksykanskie sa najlatwiejsze, pozostale wymagaja jakis skomplikowanych dzialan, ale Marcie chcialo sie.
ReplyDelete